2012. április 17., kedd

Új technológiát mutattak be a meddőség kezelésére

A NaProTechnológia nagy áldás a meddőséggel küzdő katolikusok számára, mégsem eléggé ismert. A katolikus közösség az egész kérdéshez nem áll eléggé együttérzően és segítőkészen. A meddőség keresztjével alig foglalkozik katolikus irodalom; ha nagy ritkán kezembe akad egy-egy ilyen témájú tájékoztató, általában csak a meg nem engedett módszereket sorolja fel, amelyekről legtöbben úgyis tudjuk, hogy erkölcsileg elfogadhatatlan. Nem kioktatásra van szükségünk, hanem szeretetre, segítségre, lelki útmutatásra. Mit tegyünk? Merre induljunk innen? Hogyan szolgáljuk Istent a lehető legjobban, hogyan élhetünk „termékeny” életet, miközben ezt a keresztet hordozzuk, és nem tudjuk, megszabadulunk-e tőle valaha? – olvasható egy meddő nő vallomásában.
Ezek a gondolatok ösztönözték a szervezőket, hogy 2012. április 13-án két előadást szenteljenek a meddőségnek a Martineum Felnőttképző Akadémián, Szombathelyen.

Elsőként Veres András püspök, erkölcsteológus beszélt a Katolikus Egyház meddőségről szóló tanításáról; majd egy Magyarországon még új, de a NEFMI tanácsadó testületeként működő egészségügyi szakmai kollégium Szülészet és Nőgyógyászat Tagozata és a Katolikus Egyház által is támogatott meddőségkezelési módszerről, a NaProTechnológiával ismerkedhettek meg a résztvevők.

Veres András összefoglalta az Egyház tanítását az élet továbbadásáról, és szólt a mesterséges megtermékenyítéssel kapcsolatos ellenérvekről, problémákról, valamint a javasolt megoldási lehetőségekről is.

A Natural Procreative Technology – rövidítve NaPro vagy NPT – a termékenységi (menstruációs) ciklussal összhangban működik. Alapja az úgynevezett Creighton Modellnek nevezett termékenységi táblázat. A táblázat hasonlít a Billings-módszerhez, de sokkal szigorúbb szabályok és rendszer szerint figyeli és jegyzi a női ciklust. Ennek segítségével az esetleges betegségek könnyebben felfedezhetők, a kivizsgálás és a kezelés hamarabb elkezdődhet.

Ez a módszer a mesterséges megtermékenyítéssel ellentétben nem megkerüli a problémát, hanem fölismeri azt. Amennyiben szükséges, a gyógyszeres gyógyítás vagy műtét irányába terel, és egyben elősegíti a termékenységi ciklus legjobb pillanatának kiválasztását.

A módszer magyarországi bevezetésének koordinátorai ismertették a NaProTechnológia történetét, a módszer lényegét, a meddőség kezelésének lépéseit. Beszéltek a hazai alkalmazás lépéseiről, eredményeiről, nehézségeiről is. Örömteli eredményként számoltak be arról, hogy az első magyar Creighton-oktató már számos párnak tanítja a Creighton-táblázat vezetését. Mivel sajnos Magyarországon még nincs olyan orvos, aki elsajátította volna a módszert, így jelenleg ezek a párok külföldi NaPro-s orvoshoz járnak konzultációra.
Reményüket fejezték ki egyben az iránt is, hogy lesz Magyarországon olyan szülész-nőgyógyász, aki elköteleződve a meddőség természetes kezelése mellett, jelentkezik az idén ősszel kivételesen Európában is megrendezésre kerülő NaProTechnológiás orvosképzésre.

A rendezvényt a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Nemzeti Család és Szociálpolitikai Intézete támogatta. A NaPRoTechnológia módszerről további információk itt olvashatóak.
B. Markovits Eszter/Magyar Kurír
Képek: Kovács-Zsoldos Erika

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése